Οικογενειακή ζωή & ανάπτυξη

   Τι ακριβώς σημαίνει μεγαλώνω παιδιά με αυτοπεποίθηση (Μέρος I) Άννα Σολωμού

 

  

  Τι ακριβώς σημαίνει μεγαλώνω παιδιά με αυτοπεποίθηση (Μέρος II),  Άννα Σολωμού

 

 

Γιατί ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών μας, μας κάνει καλό, Άννα Σολωμού

 

 

 Η Προετοιμασία των παιδιών για την άφιξη νέου μέλους στην οικογένειαΆννα Σολωμού

Αυτογνωσία & Προσωπική Ανάπτυξη

 


 

Με ποια πρόθεση ξεκινάτε την ημέρα σας;Άννα Σολωμού

 

Πηγή: e-volta.gr

Αυτή είναι µια ερώτηση που µπορεί να δώσει πολλές και δηµιουργικές απαντήσεις, αρκεί να την θέτει στον εαυτό του κανείς, καθηµερινά. Γιατί ενώ ο µέσος νους δέχεται 11 εκατοµµύρια πληροφορίες ανά δευτερόλεπτο, «φιλτράρει- επεξεργάζεται» και εν τέλει συγκρατεί µόνο 4-6 χιλιάδες, δηλαδή όσες θεωρεί σε συνειδητό και υποσυνείδητο επίπεδο σηµαντικές. Και οι προθέσεις µας είναι άρρηκτα συνδεδεµένες µε αυτό το φίλτρο.

Συνήθως οι άνθρωποι ζουν την καθηµερινότητα µε αρκετή ασάφεια, τρέχουν πίσω από στόχους που δεν έχουν συνειδητά δηµιουργήσει και αισθάνονται κούραση, απογοήτευση και θυµό, διότι ο χρόνος ξεγλιστρά χωρίς ουσία. Φταίει η δουλειά, ο σύντροφος, οι άλλοι, oι συνθήκες. Η αλήθεια είναι πως νιώθουν έτσι, ακριβώς γιατί ακολουθούν την ζωή… δεν την δηµιουργούν!

Η πρόθεση είναι εκείνο το συστατικό που καθορίζει, δηλαδή θέτει τα όρια και το πλαίσιο µέσα στο οποίο κανείς µπορεί να δηµιουργήσει ό,τι επιθυµεί. Χωρίς αυτή, (…α- πρόθυµα) το ταξίδι γίνεται χωρίς χάρτη και προορισµό. Μια ξεκάθαρη και δυνατή πρόθεση µπορεί να επηρεάσει τα συναισθήµατα, τις σκέψεις και ουσιαστικά την ίδια την πραγµατικότητα.

Όταν λοιπόν το µυαλό επικεντρώνεται εκούσια και ακούσια, σε προβλήµατα και απογοητεύσεις, αυτό αντανακλάται στις κυρίαρχες σκέψεις και τα συναισθήµατα του ατόµου, τα οποία και θα ανακυκλώνει µέσα από τα αντίστοιχα «νέα», που θα βρίσκει διαθέσιµα στο περιβάλλον. Ενώ όταν η σκέψη συγκεντρώνεται σε δηµιουργικές και χαρούµενες σκέψεις, ακολουθούν τα ανάλογα συναισθήµατα και έργα.

 Υπάρχουν όµως δύο πολύ σηµαντικά εµπόδια στην δηµιουργία δυνατών προθέσεων:

Όταν «δεν πιστεύω πως η ζωή µου µπορεί να αλλάξει», οπότε οποιαδήποτε πρόθεση σύντοµα πέφτει στο κενό.

Και όταν «Είµαι ασυµβίβαστος-η µε την ζωή µου» οπότε αντί για προθέσεις, αναδιατυπώνω δεσµεύσεις και καθήκοντα. Π.χ. το «σήµερα πρέπει να δουλέψω… να µαγειρέψω, να πληρώσω κτλ.» δεν αποτελεί πρόθεση αλλά δεδοµένη υποχρέωση.

Όλοι οι ενήλικες έχουν επιλέξει έναν τρόπο ζωής, συνεπώς έχουν αποδεχτεί και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως το άτοµο να βρει πολύτιµη την βοήθεια ενός ειδικού ώστε να αποκτήσει µεγαλύτερη αυτογνωσία ή/ και να θεραπεύσει πλευρές του εαυτού του, που τον εµποδίζουν από µια ελεύθερη και λειτουργική ζωή.

Αν από την άλλη διατυπωθεί µια πρόθεση ως εξής: «σήµερα, θέλω να συνδεθώ µε τους τάδε σηµαντικούς άλλους και να µεταδώσω µε επιτυχία το project µου» ή «σήµερα θέλω να ολοκληρώσω όλες τις εκκρεµότητές µου µε χαρά, ώστε αύριο να ανοίξω έναν νέο κύκλο» τότε προσδίδονται συναισθήµατα και κίνητρα, οπότε αρχίζουν να διαµορφώνονται επιλογές! Και οι επιλογές δηµιουργούν µια αυθεντική ζωή.

Προβλήµατα και δυσκολίες πάντα προκύπτουν, µάλιστα χωρίς αυτά συχνά δεν υπάρχει πρόοδος και εξέλιξη. Όταν όµως ο άνθρωπος απλά αντιδρά (συχνά ακινητοποιείται τελείως) από τα προβλήµατα τότε βιώνει µια αίσθηση θυµατοποίησης. Νιώθει σαν να οδηγεί άλλος το τιµόνι της ζωής του και αυτό είναι εξαντλητικό.

Η πρόθεση, η συνειδητή απόφαση να εστιάζει στην επίλυση των δυσκολιών και να δηµιουργεί στιγµές αυθεντικές µε τα δικές του αποχρώσεις, του προσφέρουν δύναµη και έµπνευση! Η δηµιουργικότητα ανατροφοδοτείται και η πρόθεση είναι το πρώτο βήµα προς την δηµιουργία.

Αύριο λοιπόν, µε ποια πρόθεση θα ξεκινήσετε την ηµέρα σας;

Γράφει η Άννα Σολωµού

Σύµβουλος Προσωπικής και Οικογενειακής Ανάπτυξης

Συνιδρύτρια της Σχολής Αυτογνωσίας

 

 

 Προετοιμασία για γιορτές σε… Αρμονία!Άννα Σολωμού

 bye-volta

December 23, 2015

Οι γιορτές αναμφίβολα αποτελούν περίοδο έντονων συναισθηματικών ερεθισμάτων μέσα από την μουσική, τις εικόνες, το γιορτινό φαγητό καθώς και τις αυξημένες επαφές με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους. Επίσης, συνδέονται με ασυνήθιστα μεγάλες προσδοκίες για χαρούμενα συναισθήματα, συντροφικότητα και δώρα.

Συνδυαστικά τα παραπάνω μπορεί να ενεργοποιήσουν θετικά συναισθήματα και να δημιουργήσουν ευχάριστες συνθήκες ή αντιθέτως, μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση και συναισθήματα έλλειψης, μοναξιάς και άγχους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν την ζωή σας, κάποιοι από αυτούς είναι εντελώς απρόβλεπτοι ενώ άλλοι σας αφορούν άμεσα και μπορείτε να τους διαχειριστείτε ώστε να δημιουργήσετε αρμονικές συνθήκες και αληθινά όμορφες γιορτινές στιγμές. Φέτος λοιπόν, γιορτές σε αρμονία!
Όμως, αρμονία με τι ακριβώς;
Ο άνθρωπος βιώνει αρμονία όταν το σώμα, ο νους και η ψυχή βρίσκονται σε κάποια ισορροπία. Ουσιαστικά, όταν οι υλικές και οι πνευματικές απολαύσεις συναντιούνται μέσα σε ένα πλαίσιο αγάπης και προσφοράς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ στον σχεδιασμό των γιορτών, ειδικά όταν θέτει κανείς τις προτεραιότητες του. Μπορείτε να ξεκινήσετε κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση των τελευταίων χρόνων και να αξιολογήστε τις προτεραιότητες σας για τις γιορτινές ημέρες. Τι κέρδισε το ενδιαφέρον και τον περισσότερο χρόνο σας; Ήταν οι προετοιμασίες και οι αγορές, ίσως οι «υποχρεώσεις» και οι επισκέψεις; Είχαν το αποτέλεσμα που επιθυμούσατε; Ήταν εκείνο που πραγματικά είχατε ανάγκη;

Με τα μάτια της καρδιάς και της φαντασίας δημιουργήστε εναλλακτικά σενάρια «ιδανικών γιορτών». Τι θα αλλάζατε και τι θα κρατούσατε; Συνήθως την μεγαλύτερη διαφορά την κάνουν οι επιθυμίες και οι προσδοκίες γύρω από τις σχέσεις και την αγάπη. Έπειτα του χρόνου ξεκούρασης-διασκέδασης και τέλος, των εξόδων. Η αγάπη είναι μια ζωηρή και έμπρακτη ενέργεια! Αποτελεί καθημερινή δέσμευση προς και από τους άλλους. Και είναι εξίσου σημαντικό να απολαμβάνετε τις στιγμές που προσφέρετε όσο και τις στιγμές που δέχεστε τρυφερότητα, προσοχή και αγάπη.

Όσο για τον χρόνο και τα έξοδα το αρχαίο κινέζικο Βιβλίο των Αλλαγών περιγράφει ως ανόητο και βαθειά απαισιόδοξο τον άνθρωπο που διασκεδάζει σαν να μην υπάρχει αύριο… Ένας ολοκαίνουργιος χρόνος ανοίγεται μπροστά σας με 365 ευκαιρίες για χαρά, ευημερία, προσφορά και συντροφικότητα. Ας είναι λοιπόν οι γιορτές ένας όμορφος πρόλογος για πολλές στιγμές αγάπης και αρμονίας που θα ακολουθήσουν.

Γράφει η Άννα Σολωμού Σύμβουλος Προσωπικής & Οικογενειακής Ανάπτυξης.

Συνιδρύτρια της Σχολής Αυτογνωσίας