"Εφηβεία: 9+"

Νέα Ομάδα Σχολών Γονέων

1η Συνάντηση Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, 7μμ- 8:30μμ

Σύνολικά 6 συναντήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη του προγράμματος κα. Άννα Σολωμού στο 6934606545 

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια δυναμική μετατόπισης από  τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας σε πιο σύγχρονες μορφές οικογένειας και οικογενειακής ζωής. Οι γονείς - βασικοί συντελεστές δόμησης της προσωπικότητας του αναπτυσσόμενου ατόμου- βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλαπλούς προβληματισμούς, απαιτήσεις και πληροφορίες.

Οι Σχολές Γονέων, θεσμός από το 1960 στην Ελλάδα και την Ευρώπη αποτελούν αρωγό στο σημαντικό έργο των γονιών και μετατρέπουν τα ερωτήματα σε επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις και πρόληψη. Η ομάδα προσφέρει το κατάλληλο έδαφος για θετική και δημιουργική αλληλεπίδραση τον συμμετεχόντων μέσα από πλούσιο θεωρητικό και βιωματικό υλικό. Οι Σχολές Γονέων τις οποίες συντονίζει η κα. Σολωμού στην Σχολή Αυτογνωσίας και σχολεία σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων βασίζονται στο εξελικτικό σύστημα της Μαρίας Χουρδάκη (από το 1962).

Συντονισμός: 

Άννα Σολωμού

Εκπαιδευμένη Συντονίστρια Σχολών Γονέων- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Σχολών Γονέων -Παράρτημα της διεθνούς Ομοσπονδίας για την εκπαίδευση γονέων (FIEP)

Υπνοθεραπεύτρια

Ειδ/μενη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια

 

  • Η ενότητα της εφηβείας θα ολοκληρωθεί σε 6 συναντήσεις κάθε δεύτερη Δευτέρα. 
  • Θα καλυφθούν τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της εφηβείας, η μεταβαλόμενη εικόνα του εφήβου, γονικοί στόχοι, επικοινωνία και όρια, πρόληψη ουσιών και άλλων εθισμών, ο ρόλος των φίλων, στρες και άγχος. 
  • Υπάρχει η δυνατότητα δια ζώσης συμμετοχής στο γραφείο Αλίμου: Σαλαμίνος 6 καθώς και διαδυκτιακα.

  

"5- 9 ετών"

Νέα Ομάδα Σχολών Γονέων 

1η Συνάντηση Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, 7μμ- 8:30μμ

Συνολικά 10 συναντήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη του προγράμματος κα. Άννα Σολωμού στο 6934606545 

  • Η ομάδα γονέων 5-9 ετών θα ολοκληρωθεί σε 10 συναντήσεις κάθε δεύτερη Δευτέρα. 
  • Θα καλυφθούν τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της προσχολικής και μέσης παιδικής ηλικία, Οργάνωση χρόνου και μελέτης, Ύπνος & διατροφή, Επικοινωνία & ενσυναίσθηση, Όρια, Απώλεια, διαζύγιο κ.α
  • Υπάρχει η δυνατότητα δια ζώσης συμμετοχής στο γραφείο Αλίμου: Σαλαμίνος 6 καθώς και διαδυκτιακα.

 

Συμμετέχοντες Σχολών Γονέων γράφουν

 

Δημοσιεύσεις για οικογενειακή ζωή & ανάπτυξη ...περισσότερα

  Τι ακριβώς σημαίνει μεγαλώνω παιδιά με αυτοπεποίθηση (Μέρος I) Άννα Σολωμού

 

 Τι ακριβώς σημαίνει μεγαλώνω παιδιά με αυτοπεποίθηση (Μέρος II), Άννα Σολωμού

 

 Η Προετοιμασία των παιδιών για την άφιξη νέου μέλους στην οικογένεια, Άννα Σολωμού

 

Δεν υπάρχουν συνταγές ή πρότυπα καλής γονικότητας πόσο μάλλον τέλειες οικογένειες.

Υπάρχει μόνο ο στόχος για  μια λειτουργική και χαρούμενη οικογένεια. Κάθε παιδί, κάθε γονιός και οικογένεια είναι μοναδική τόσο στις ανάγκες τους όσο και στην σύνθεση, την ιδιοσυγκρασία ακόμη και τις αξίες. Και αυτή η μοναδικότητα πρέπει να διαφυλάσσεται, να υποστηρίζεται και να προωθείται. Ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της ομάδας θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης που νιώθετε στον ρόλο σας και την διαίσθηση σας.

Σήμερα οι γονείς χρειάζονται βοήθεια και στήριξη περισσότερο από ποτέ.

Διότι, γονιός δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι.  Η αντίληψη που επικρατούσε παλαιότερα, πως το παιδί είναι ένας άγραφος- λευκός πίνακας (tabula rasa) και πως αποκλειστικά η οικογένεια ευθύνεται για την συμπεριφορά του, σήμερα έχει αποδειχτεί πως δεν ισχύει.  Οι συνομήλικοι, οι άλλοι ενήλικοι, οι κληρονομικές καταβολές και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι καθοριστικοί παράγοντες στην διαμόρφωση τους.

Για να επιτευχθεί λοιπόν, η αρμονία και η λειτουργικότητα στην οικογένεια οι γονείς χρειάζεται να μετατοπιστούν από το πλαίσιο υψηλών απαιτήσεων/ ενοχών στο οποίο συχνά κινούνται και να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο που βασίζεται στην κατανόηση του ρόλου τους, στην τεκμηριωμένη πληροφόρηση τους για τα σημαντικά θέματα της παιδικής ηλικίας και εφηβείας, στην αναγνώριση των σύγχρονων παραγόντων που ασκούν επιρροή στην οικογένεια, στην πρόληψη πιθανών προβλημάτων και φυσικά στην αγάπη!

Οι Σχολές γονέων αποτελούν θεσμό ενημέρωσης, πρόληψης και στήριξης των γονιών από το 1960.

Η Μαρία Χουρδάκη  δημιούργησε την 1η Σχολή Γονέων στην Αθήνα με συμμετοχή περί τους 350 γονείς! Η Ελλάδα το 1962 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Εκπαίδευση Γονέων.